©  Foto:

Dykkersted - Stenderup Hage

Oplagt sted for begyndere og snorkeldykkere. Masser af liv på det lave vand - særligt i ålegræsset. Oplev bl.a. snippe, næbsnog og tangnål i sommerhalvåret. Godt til natdyk. Ikke meget strøm.

Fakta

Kørevejledning:
Fra E45 drej af ved afkørsel 65 (Kolding S). Kør mod Kolding. Fortsæt lige ud over flere kryds indtil du kan se havnen. Drej til højre i krydset mod Sønder Bjert og Agtrup. Fortsæt mod Sønder Stenderup. I Sønder Stenderup drejer du til højre mod Gammel Ålbo/Bøgehoved. Fortsæt lige ud mod Gammel Ålbo, men drej til højre ad Stenderuphagevej et par hundrede meter før Gl.Ålbo.

Geokoordinater:
Longtitude: 9.6934419888
Latitude: 55.458776660

Google Earth koordinater:
Latitude: 55°27'31.98"N
Longtitude: 9°41'33.99"Ø

I og op af vandet: Man kan gå i og op af vandet udfor p-pladsen.
Highlights: Den afvekslende bund og livet på det lave vand. Især nålefiskene. Oplagt sted at snorkle.
Luftpåfyldning: Der er mulighed for at fylde luft ved Gl. Ålbo Camping. Alternativt: ved Hindsgavl Camping i Middelfart (helårsåbnet) indenfor deres åbningstider: Hindsgavl Camping. Eller spørg hos den lokale dykkerklub i Middelfart: 3311 1323
Bedste årstid: Hele året
Farlige områder: Ingen. Vær dog opmærksom på sejlads tæt på land.
Dybde: 0-6 m.
Strøm: stort set ingen
Sværhedsgrad (1-5): 1
Tilladelser: Ingen
Faciliteter: p-plads og toilet
Fotomuligheder: gode muligheder for makro

Stenderup Hage

På den yderste østlige spids syd for udmundingen af Kolding Fjord, finder man Stenderup Hage. Her kan man komme helt ned til Lillebælt med udsigt til Føns halvøen som strækker sig langt ud i bæltet.

Ålegræsset er havets børnehave og her ved Stenderup Hage, er der gode bælter med ålegræs og andre tangarter. Der bliver ikke særlig dybt her, så det er et godt sted for begyndere og dem der vil opleve livet under overfladen med snorkel.

Inde på det lave vand trives ålegræsset, som er den eneste blomsterplante i det danske havmiljø. I det tidlige forår møder man Ålekvabben, som føder levende unger. Ålekvabben vil man kunne møde på stedet her helt ind til vinteren sætte ind. Ålekvabben kan mødes hele dagen igennem, men den er særlig aktiv morgen og aften.

Mange af de andre arter som holder til i ålegræsset som snippe, næbsnog og tangnål kan man også opleve her. Disse stillesvømmende, godt kamuflerede fisk, skal man kigge godt efter for at finde, men de er der. Særligt i sommerhalvåret kan man træffe alle arter her. Men man skal svømme langsomt og give sig god tid.

Tangsnarren som bygger rede af en tråd den spinder, er også en almindelig fisk her. Den er i yngeltiden stationær og kan derfor findes igen og igen, samme sted. Men ude på sandbunden er der også liv. Stimer af tobiser svømmer rundt og er et yndet fødeemne for større fisk. Blandt andet de fladfisk som ligger og lurer i bunden. Ofte er det kun øjnene og fiskens omrids man kan se, når man svømmer rundt.

Både skrubber og rødspætter med deres yngel kan opleves her. Stedet er også et godt sted at natdykke. Her kan man være heldig at møde havørreder og torsk, som trækker ind på det lave vand for at søge føde i døgnets mørke timer. Men havørreden er meget sky, så det kræver lidt held at se den på tæt hold. Torsken derimod er nemmere at komme tæt på.

Husk tydelig markering når du dykker – særligt på natdyk. Stedet her er nemlig også populær blandt lystfiskere. Stenderup hage gemmer på masser af liv og mange oplevelser – bare husk at svømme langsomt – både nat og dag.