©  Foto:

Kanalbyen i Fredericia

Kanalbyen er et levende byrum med fokus på bæredygtighed, natur, kunst og udvikling.

Kanalbyen: Knudepunkt mellem by og hav

Kanalbyen er Fredericias nye og attraktive bydel beliggende kun et stenkast fra Lillebælt.

Bydelen er beliggende i det 20,4 hektar store område hvor en del af Fredericias havneindustri tidligere lå, men efter lukningen af Kemira og Fredericia Skibsværft, har Kanalbyen fået mulighed for at vokse sig helt ned til kajkanten med den storslåede udsigt over Lillebælt.

Opkaldt efter de nye kanaler

Når Kanalbyen er færdig, vil området huse både bolig, detail, erhverv, kulturtilbud og offentlige services og skabe en sammenhæng mellem bælt og by med bydelens nyanlagte kanaler.

Det er netop kanalerne, som har givet Kanalbyen sit navn. Selvom kanalerne først er blevet realiseret gennem de sidste 10 år, kan ideen faktisk spores helt tilbage til Fredericias grundlæggelse.

En ny bydel med rødder i fortiden

Ideen om en kanalby i Fredericia er langt fra ny. Faktisk kan denne spores helt tilbage til byens grundlægger Frederik d. 3., der i 1650 havde store planer om Fredericia som en pompøs kongeby inspireret af Venedig.

Datidens skitser over Fredericia afslører planerne om både et slot og lange kanaler i stedet for gader, men Frederik d. 3. måtte henlægge projektet, da finanseringeen af planerne gik i vasken. Fredericia blev grundlagt, men uden slot og kanaler. 

Det er denne oprindelige vision for Fredericia, som nu, godt 370 år efter Frederik d. 3.s ideer, endelig bliver til virkelighed med Kanalbyen. Selvom bydelen er ny, er tanken bag altså lige så gammel som Fredericia selv.

Historiske Fredericia får plads

I udformningen og udviklingen af Kanalbyen var det særligt vigtigt, at Fredericias historiske rødder også voksede ind i den nye bydel.

Fredericia er en by med en glorværdig og på mange måder helt unik historie. Grundlæggelsen som Kongelig Fæstningsby med religionsfrihed, den afgørende rolle under De Slesvigske Krige og overgangen fra industriby til kultur- og naturby har sat sit præg på Fredericias udformning og selvforståelse.

Dette spejles blandt andet i Kanalbyens stednavne, der alle refererer til Fredericias historiske epoker, personer og begivenheder.

Aktivt byrum med inddragelse

Udviklingen af Kanalbyen forløber henover mange år, og der er derfor stort fokus på, at ufærdige områder ikke ligger øde hen. Kanalbyen har af flere omgange huset midlertidige projekter som byhave-fællesskabet Grow Your City og C-byen, et pop-up butiksmiljø i container-shops.  

I dag er der opstået flere kvarterer i Kanalbyen, som hver især har egne særpræg og byrumsfunktioner. I kvarteret Søndervold ligger fx områdets bypark, byhave-fællesskabet og forskellige faciliteter som indbyder til udendørs aktiviteter.

Området har derfor også fået sin helt egen arkitekturvandring. Du kan læse mere om arkitekturvandringen her!

Der har fra start været et ønske om, at kunsten skulle være nærværende og spille en aktiv rolle i Kanalbyen. Undervejs er der opført flere kunstværker, der nu kan opleves på Kanalbyens helt nye kunstvandring.

Du kan læse meget mere om kunstvandringen og finde guiden her!

En bæredygtig bydel midt i Naturpark Lillebælt

Kanalbyens kvarterer opstår naturligt i takt med kanalernes og boligområdernes udbygning. Hvert kvarter har sit eget særpræg, men et gennemgående fokus er det maritime og bæredygtige islæt.

Bag Kanalbyen ligger en vision om en bæredygtig bydel med højnet biodiversitet både til lands og til vands. Flere steder er beplantningen "vild med vilje", og i kanalerne er der opsat bio-huts, en slags falske koralrev, som giver beskyttelse til Lillebælts mindre fisk.

Kanalbyen i fremtiden

Kanalbyen i Fredericia udvikles i en række etaper, som forventes at strække sig over ca. 20 år, men uden en egentlig slutdato. Målet er en bydel, der udvikler sammen med resten af Fredericias udvikling, og som former sig efter ønsker fra dem, der bruger og lever i bydelen.

Læs meget mere om Kanalbyen, Fredericias nye bydel på Kanalbyens hjemmeside!

 

Se, hvad andre deler på Instagram

#kanalbyenfredericia #visitfredericia