©  Foto:

Den Tapre Landsoldat

Den Tapre Landsoldat er Fredericias vigtigste vartegn og verdens første hæder til den almindelige menige soldat.

Den Tapre Landsoldat - Fredericias vartegn

H. W. Bissens berømte monument Den Tapre Landsoldat - eller Landsoldaten i daglig tale - er Fredericias vigtigste monument og et hyppigt brugt vartegn for byen. Landsoldaten står placeret midt på Landsoldatpladsen ved Prinsens Port og Fredericia Vold og har vigtig historisk betydning for både Fredericia og resten af Danmark!

Vigtig brik i Fredericias historie og status som fæstningsby

Den Tapre Landsoldat blev rejst i 1858 til minde om danskernes sejr ved Slaget ved Fredericia d. 6. juli 1849. Landsoldaten er derfor både blevet et symbol for slaget men også for slagets betydning under De Slesvigske Krige. 

Du kan læse mere om Slaget ved Fredericia 1849 her!

Monument til minde om den menige soldat

Den Tapre Landsoldat er den første statue i verden, som er rejst som hæder til den almindelige menige soldat. Derfor var den også noget helt særligt allerede i 1858.

Den store bronzestatue er tegnet af kunstneren H.W. Bissen, og soldatens ansigt er tegnet efter en af de menige soldater, som deltog ved Fredericia i 1849. Bissen gjorde sig hurtigt klart, at det ikke var generalerne, men den menige, ukendte soldat, der skulle hædres.

Bissen kaldte selv statuen for "Den Danske Landsoldat efter Sejren" men går i dag under navnene "Den Tapre Landsoldat", Den Danske Landsoldat" og blot "Landsoldaten".

Landsoldaten - et samlingspunkt ved aktiviteter og begivenheder

Udover at blive brugt som Fredericias symbol er statuen af Landsoldaten også i centrum i flere af Fredericias begivenheder. Alt fra studentertraditioner til kranselægning ved forskellige lejligheder og selvfølgelig den årlige bybegivenhed Fæstningsdagene, hvor Fredericia mindes begivenhederne omkring 5. og 6. juli 1849. 

Læs om alt det der sker i Fredericia under Fæstningsdagene, her!

Besøg Landsoldaten på Landsoldatpladsen

At Landsoldaten blev placeret ved Prinsens Port er ikke tilfældigt. Det var nemlig her de danske tropper red ind i Fredericia efter sejren. Med placeringen af statuen blev pladsen også navngivet Landsoldatpladsen. 

Du kan læse meget mere om den nyrenoverede Landsoldatpladsen her!

Med erobrede morterer og bøgegren

Den Tapre Landsoldat er 3,75 meter høj og lavet af bronze. Han står på et 2,5 meter højt granitfodstykke og er omgivet af 6 moterer, hvoraf 2 skulle være blevet erobret fra de slesvig-holstenske styrker under Slaget ved Fredericia i 1849.

I sin ene hånd holder Landsoldaten sit våben, mens hans i sin anden hånd holder en bøgegren. Som den græske olivengren, der symboliserer sejr, skulle den grønne bøgegren symboliserer den danske sejr.

Landsindsamling og særlig sang af H.C. Andersen

Allerede den 12. juli 1849, altså kun få dage efter Udfaldet ved Fredericia d. 6. juli, besluttede man sig for at starte en indsamling med henblik på at rejse et monument over slaget. Monumentet blev finansieret ved en landsindsamling, og der blev hurtigt nedsat en komité, som skulle føre planerne ud i livet.

Landsindsamlingen blev afholdt i Casinoteatret i København med mange prominente gæster, herunder H.C. Andersen, der i indsamlingens anledning havde skrevet "I Danmark er jeg født". Teksten skulle vække det danske sindelag og fædrelandsfølelsen hos tilhørerne, så indsamlingen kunne blive en endnu større succes.

 

Se, hvad andre deler på Instagram

#landsoldat #landsoldaten #visitfredericia